Helma's Blogs Spoorzoeken Slangenburg

30.12.2016

Rust in 2017

‘Volgend jaar zoeken we naar rust’ stond er met grote letters boven een artikel in de Gelderlander (29 december 2016, p. 13). Kijk, dat is mooi om te horen, dacht ik, en las geïnteresseerd verder. ‘Door de “slecht-nieuws-show” van 2016 wordt 2017 het jaar van het grote zoeken naar stabiliteit. Daarom hoog op onze lijstjes: innerlijke rust en een veilige omgeving.’ Even verderop in het artikel wordt het nog een keer herhaald: ‘2016 had zo’n impact op onze gemoedstoestand dat we op jacht zijn naar hartverwarmende zaken en bescherming, zo menen de trendspecialisten’.

Hoe ziet die ‘jacht’ eruit? Mensen boeken hun vakanties in uitgestorven gebieden en proberen thuis met behulp van nieuwe meditatie-apps innerlijke rust te creëren. Ook kun je denken aan Acroyoga, zweethutten en flotatietherapie of het innemen van een hallucinerend drankje. Aandacht voor wat je eet past bij ‘de jacht naar hartverwarmende zaken.’

Deze voorspelling voor 2017 maakt me vrolijk. Je proeft aan alle kanten – ook in 2016 deed ik dat trouwens al – dat mensen verlangen naar rust en verdieping. Aandacht voor de ziel is zeker iets van alle tijden, maar met alles wat er in onze tijd op je afkomt, zie je het verlangen naar innerlijk rust groeien.

Je hoort mensen weleens zeggen: ‘Er moet eerst iets ergs gebeuren, dan stromen de kerken wel weer vol.’ Dat klinkt dan vaak negatief of oordelend, maar zo hoef je dat niet te zien. De dingen die gebeuren in de wereld en in je eigen leven zorgen er nu eenmaal voor dat je op zoek gaat naar antwoorden, naar een weg om te gaan en een bedding om in en uit te leven.

Daarom passen we ons als pioniers niet aan de tijdgeest van nu aan, maar aan de tijdgeest van alle tijden, als we in het komende jaar weer dezelfde en nieuwe activiteiten ontplooien om mensen de gelegenheid te bieden om rust te vinden, zichzelf te vinden, en de bron waaruit je verder kunt met dood en leven…

Helma - 18:41:54 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments