Helma's Blogs Spoorzoeken Slangenburg

22.10.2020

Kerst in oktober

Bovenop alle ellende die het virus bewerkstelligt, zit er nog iets vreselijks aan te komen, heb ik begrepen: er dreigt dit jaar een groot tekort aan kerstbomen. Ja, men kan dat nu al met grote zekerheid voorspellen. De tuincentra, die druk bezig zijn om hun kerstartikelen uit te stallen, begrijpen goed dat mensen naar Kerst uitkijken. Kerst als het toppunt van knusheid. Omdat je toch met z’n allen thuis moet blijven, kun je maar beter je best doen om er iets gezelligs van te maken. Ik heb zeker begrip voor het verlangen naar mooie, vredige kerstdagen met z’n allen, maar ik ben ook van mening dat wat mensen zoeken niet bevredigd kan en zal worden door de mooiste kerstboom ever. Er is een diepere vreugde te bedenken.

In een boek van Henri Nouwen (Jezus volgen. Thuiskomen in tijden van angst) las ik het volgende: Het is een vreemde wereld. De wereld splitst onze ervaring van verdriet en vreugde in twee aparte emotionele toestanden: ongelukkig en gelukkig. Hij [de wereld] zegt: ‘Het leven is heel verdrietig, maar we moeten tussendoor gelukkige momenten hebben om te overleven. Laten we een beetje geluk creëren om ons verdriet te vergeten.’ De wereld zegt: ‘Het leven is in principe droevig, deprimerend en verdrietig, maar laten we eilandjes van geluk scheppen’ (p. 85).

Vervolgens legt Nouwen uit, dat je daarmee niet de echte vreugde te pakken kunt krijgen: Vreugde is geen kortstondige vakantie van de zwaarte van het leven. Vreugde is niet iets waarmee je aan de problemen van de wereld kunt ontsnappen (p. 86). Echte, diepe vreugde, dat is een vreugde die, volgens Nouwen, altijd bij ons kan zijn: op momenten van succes, op momenten van mislukking, op momenten van geboorte, op momenten van dood (p. 86). Nouwen heeft het dan over van God gegeven vreugde.

Een mooie kerstboom kopen helpt niet echt om die vreugde te pakken te krijgen. Het kan wel zo zijn dat, als je kijkt naar die boom (mocht je er nog een kunnen bemachtigen), het verlangen naar de diepe vreugde van het kerstfeest groeit in jou. Dat je het Kind ontdekt dat de wereld vol liefde toelacht. Ja, dat van God gegeven Kind schenkt vreugde, door alles heen, boven alles uit. Om die vreugde te ontvangen hoef je alleen maar je handen, hart, ogen en oren te openen voor wat God ons wil geven. Dan zal er vrede en vreugde zijn in je hart, in de wereld, blijvende vrede en blijvende vreugde.

Gezegende (kerst)dagen!

kerstkind_bij_boom.jpg

Helma - 11:17:16 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.