Helma's Blogs Spoorzoeken Slangenburg

02.10.2016

De Bijbel en onze identiteit (1)

Het boek De Nieuwe Bijbelvertaling is onlangs uitgeroepen tot het belangrijkste boek van Nederland. De verkiezing was onderdeel van het Jaar van het Boek. Hoe bestaat het dat uitgerekend de Bijbel het wint, dacht ik. Kennelijk is de Bijbel toch nog steeds voor veel mensen een waardevol boek.

In Trouw las ik hoe twee theologen, Erik Borgman en Alain Verheij, antwoord probeerden te geven op de vraag of de Bijbel ons identiteit kan verlenen (Trouw, de Verdieping, p. 10, 29 september 2016). Verheij zegt dat juist het meerstemmige in de Bijbel hem aanspreekt: ‘Hij levert geen helder, pasklaar antwoord op levensvragen, maar nodigt je uit om in gesprek te gaan.’ Verheij noemt de Bijbel zelf het resultaat van een zoektocht naar identiteit. Hij is daarbij uiterst kritisch over de wijze waarop de Bijbel gebruikt kan worden: ‘Hij mag figureren in domme quizzen, stompzinnige verkiezingen en anders wordt hij wel op de klank af geciteerd en gebruikt als een stok om een ander mee te slaan.’

Identiteit is iets dat je overkomt, het valt je toe als een geschenk, meent Borgman. Dat is wat je keer op keer ziet gebeuren in de verhalen die in de Bijbel staan. Abram hoort een stem die zegt: ‘Trek weg uit je land, verlaat je familie (…) en ga naar het land dat ik je zal wijzen’ (Gen. 12: 1). Abram krijgt door die Stem zijn identiteit. Hij wordt de vader van alle gelovigen door te luisteren naar God.

Je wordt wie je bent door het Woord van God, zo kun je concluderen. En als je met die instelling de Bijbel leest dan kunnen woorden je helpen om je eigen, door God gegeven, identiteit te ontdekken. Het is een gemiste kans als we de Bijbel enkel lezen om bevestiging te krijgen van wat we al vonden en hoe we al deden.

Helma - 19:40:11 @ Mediteren met de Bijbel | Een opmerking toevoegen