Over ons

 

 

De Pioniers

Van links naar rechts: Ada, Helma, Janny en Wilma 

  • nieuwe pioniersgroep 2020 2
    nieuwe pioniersgroep 2020 2Wij noemen onszelf pioniers. Die aanduiding hebben we niet zelf bedacht, maar deze term is een begrip geworden binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Deze kerk ondersteunt inmiddels zo’n zestig pioniersplekken. Pioniers zoeken naar vernieuwende vormen van kerk-zijn. In de praktijk kan een pioniersplek allerlei vormen hebben: met een oude SRV-wagen een nieuwbouwwijk in; bijbelverhalen bespreken in een café;  een klooster nieuwe stijl; een huiskerk; een jongerennetwerk of ouders die met hun kinderen grootschalig knutselen. Uitgangspunt is: samen ontdekken dat God liefde is en nabij wil zijn.
De plek van waaruit wij pionieren is een mooie kerk die midden in het bos staat, op loopafstand van de Sint Willibrordsabdij. Voor de hand ligt dan dat we wandelingen organiseren naar die abdij, om daar een middaggebed bij te wonen. Daarnaast bieden we ook wandelingen in de natuur aan en andere activiteiten waarbij het accent ligt op stilte en meditatie (meditatief bijbellezen, schilderen, labyrint lopen). Kortom, wij organiseren activiteiten voor mensen, jong en ouder, die een spoor om te gaan in hun leven zoeken. Het pioniersteam bestaat uit vijf vrouwen en ieder van ons heeft een eigen motivatie om te pionieren met hart en ziel.

  • Helma 2018
    Helma 2018

ds. Helma van Loon


In mei 2016 werd ik bevestigd als gemeentepredikant van de vierplek Gaanderen/Slangenburg en toegevoegd aan het pioniersteam dat al een tijdje had nagedacht over de inhoud en de vorm van het pionieren in en rond de Slangenburgse kerk. Toen ik erbij kwam werd er inmiddels iedere vrijdag een wandeling georganiseerd. In mijn vorige gemeente had ik al gemerkt dat mensen de weg naar God weer vinden als ze individueel en/of in kleine groepen op zoek gaan. Het begeleiden van die persoonlijke zoektochten deed en doe ik graag en daarom ben ik blij dat de landelijke en de plaatselijke kerk de pioniersplek steunen. En uiteraard vind ik dat de plek waar ik nu woon en werk een prachtige plek is voor het zoeken naar een spoor om te gaan. Ik heb ruime ervaring in het leiding geven aan alle mogelijke vormen van christelijke meditatie: Lectio Divina, bidden met de bijbel op ignatiaanse wijze, geleide meditatie, meditatie met beelden en/of iconen, latifagebed, werken met het labyrint, enz.
In vertrouwen dat er een spoor is om te gaan, wil ik me enthousiast en van harte inzetten als pionier.

Janny Jansons


Deze pioniersplek rond de Slangenburgse kerk is iets wat ik heel graag samen met anderen wilde opzetten. Door de prachtige ligging aan de rand van het bos en in de buurt van de abdij nodigt het kerkje uit om een rustpunt te zijn in de hectiek van alledag. Mensen kunnen hier stil worden en zich bezinnen op wat belangrijk en zinvol is in hun eigen leven. Beleving staat hierbij centraal. Waar word je door aangesproken? Door een divers aanbod van activiteiten willen we mensen die zich niet (of niet meer) aangesproken voelen door een traditionele kerkdienst op allerlei creatieve manieren in contact laten komen met de christelijke spiritualiteit. Het zou mooi zijn als we samen kunnen ervaren dat de oude verhalen uit de bijbel nog steeds veel inspiratie kunnen geven voor het leven van nu.
 

Ada Westra


Al vele jaren was ik op zoek naar een plek in de kerk waar je persoonlijke beleving meer centraal staat en waar je in gesprek kan komen met de ander. “Waarom geen tafeltjes met koffie tijdens de preek? “ Het is er (nog) niet van gekomen. Daarom was ik erg enthousiast over dit nieuwe initiatief: pionieren in Slangenburg. En daar wandel ik, die als activiteitenbegeleider altijd in gesprek was, nu in stilte en geniet er met volle teugen van. Ik kan het iedereen aanbevelen. Ook het ‘meditatief schilderen’ waarbij ik het ‘verbeelden’ van een tekst erg inspirerend vind en het ‘mediteren met de Bijbel’ als een fijne beleving ervaar.
Geloven krijgt zo voor mij een nieuwe dimensie. Misschien ook iets voor u?

Wilma Broeze


Na niet al te lang nadenken heb ik me aangesloten bij het team Spoorzoeken Slangenburg.
Het doel spreekt me erg aan. Mensen ontvangen die op zoek zijn naar de zin van het leven en dat ook gelijk in de praktijk willen brengen, door samen zinvolle wandelingen te maken.
Zelf ben ik ook geruime tijd aan het zoeken geweest naar een vorm waar ik het geloof op een prettige manier kon ervaren. Vanuit een traditionele basis, kon ik me niet meer vinden bij de dogmatische manier van geloven. Ik heb me toen een paar jaar losgemaakt van deze traditionele wijze. Maar werd toen toch “door God in mijn nekvel gepakt en Hij zette mij weer op het spoor naar Hem toe”. Ik kwam in een vrijere geloofsgemeenschap terecht, waar het goed voelde op de manier hoe er daar over het geloof gepraat werd.
Later ben ik een yogaopleiding gaan volgen en ben ik yoga lessen gaan verzorgen. Hierdoor heeft mijn geloof meer diepgang kreeg. Ik ben me bewuster  van de essentie van geloven geworden. Het verankerde zich in mij.
Mijn vertrouwen in God is groot. Ik vertrouw mij toe aan hem die alles gemaakt heeft en van wie ik heel erg geloof dat Hij alles tot een goed einde brengt.
Ik heb sterk het gevoel dat Hij mij plaatst op deze weg.