Helma's Blogs Spoorzoeken Slangenburg

22.05.2020

Kome wat komt

Meer dan ooit ben ik me bewust van de tijd. Er is halverwege maart gewoon een andere tijd begonnen. Een tijd waarvan ik hoop dat ie zo snel mogelijk verleden tijd zal zijn en dat we elkaar dan verhalen vertellen over een tijd waarin alles draaide om een virus. Weet je nog dat… Het zullen zeker niet alleen vrolijke verhalen zijn. Het kan zelfs zo zijn dat deze tijd ervoor zorgt dat jouw leven, ons leven, nooit meer hetzelfde zal zijn. Een ingrijpende tijd, waardoor je vertrouwen een deuk oploopt. We zullen misschien wel blijvend denken dat nabijheid griezelig is, dat je maar zo ziek kunt worden van aanrakingen, van iets dat in de lucht zit. Een naar idee en ik heb daar ook niet direct een oplossing voor. Maar alles in mij verzet zich tegen een blijvende negatieve invloed. Op de een of andere manier hoop ik dat het me ook krachtiger en weerbaarder maakt.

Het is best makkelijk om in een tijd waarin alles redelijk gewoon z’n gangetje gaat te zeggen: ‘Kome wat komt’ of ‘Het is wat het is’. Als je dat als een soort levensfilosofie hebt gekozen, dan kan deze tijd ervoor zorgen dat die regels ook echt diepgang krijgen. Ik zeg nogal eens dat de les van het labyrint is dat je je overgeeft aan de weg die er ligt. Het is jouw weg, die je te gaan hebt. En ja, die weg gaat anders dan je zelf wilt of kunt bedenken. De weg kan zomaar een andere kant uitgaan. Maar ondanks alle bochten kom je wel in het centrum uit. Dat centrum staat voor de bron van jouw leven. De plek waar je op adem komt, nieuwe energie vindt, samenvalt met wie je ten diepste bent en met wie jou ten diepste kent. De plek van waaruit je weer verder kunt, verder op weg gaat, het leven door. Met die bron als basis kun je leren om je over te geven aan wat zich voordoet in het leven.

Misschien, hopelijk, kunnen we elkaar straks vertellen dat de corona-tijd ook een tijd was waarin je leerde om het leven te nemen zoals het is. Kome wat komt.

labyrint_Slangenburgse_kerk_zomer2.jpg

Helma - 12:19:09 | 1 opmerking