Meditaties  

Door hier te klikken, kunt u de meditatie van 21 oktober als pdf downloaden

Door hier te klikken kunt u de meditatie van 18 november als pdf downloaden 

Door hier te klikken kunt u de meditatie van 6 januari 2023 als pdf downloaden

De meditatie van 6 januari 2023

De dag dat Kerst verdwijnt uit onze huizen, 6 januari. Volgens de traditie past het verhaal van de drie wijzen, koningen of magiërs bij deze dag (Matteüs 2: 1-11). In de bijbel staat niet dat er drie wijzen waren en er zijn ook nogal wat verhalen in omloop over een vierde koning.
Dit is zo’n verhaal:

De vierde koning
De vierde koning in dit verhaal heet Mazzel en hij is koning van een heel klein koninkrijkje. Wat heet, hij zou helemaal alleen geweest zijn als hij zijn kameel niet had gehad. Koning Mazzel is ook sterrenkijker. En ja hoor: hij ziet op een mooie nacht Jupiter in Ram staan en gaat op pad.
Het enige wat hij meeneemt is een kaart van de sterren en een kristallen bol. De aanduiding magiër is dus best op z'n plaats bij deze koning.
Goed, hij heeft afgesproken om samen met de andere koningen op pad te gaan, maar het lukt hem maar niet om ze te ontmoeten. Er komt van alles tussen. Eerst is er een zandstorm in de woestijn. Mazzel raakt de weg compleet kwijt maar vindt midden in de woestijn een klein meisje en die neemt hij onder de arm mee en natuurlijk brengt hij haar veilig terug bij haar ouders. Vervolgens redt hij een hele groep kamelen met hun berijders en hij geeft hen zijn sterrenkaart mee, zodat ze voortaan de weg kunnen vinden.
Daarna zorgt hij ervoor dat een bloem gaat bloeien midden in de woestijn door het water te geven en dan bevrijdt koning Mazzel ook nog een hele groep kinderen die als slaven moesten werken voor een eigenaardige vorst. Eerst probeert hij de kinderen vrij te krijgen door de kristallen bol aan de dwaze koning te geven, maar dat is niet genoeg. Maar het lukt hem uiteindelijk toch en samen met de kinderen volgt hij de ster.
Onderweg komen ze eerst een kudde schapen tegen met hun herders – daar laat hij de kinderen achter – ze zullen ongetwijfeld goed voor de kinderen zorgen. En daarna een jonge moeder met een kindje op de arm, zittend op een ezel, en de vader lopend ernaast.
Jullie raden het al, dat zijn Maria, Jozef en het kindje Jezus, die moeten vluchten voor de soldaten van koning Herodes, maar dat weet koning Mazzel natuurlijk niet. Het kindje begint te huilen en dat horen de soldaten. Maar Mazzel geeft het huilende kindje  gauw een klein houten lammetje dat hij van één van de kinderen heeft gekregen. Het kind wordt acuut stil en de soldaten krijgen hem net niet te pakken. De ster is er nog steeds, maar als Mazzel bij de stal aankomt vindt hij het kindje niet. Bedroefd gaat hij de stal binnen en dan is er opeens licht en een stem zegt: ‘Koning Mazzel, je bent niet te laat, je was altijd bij me, want toen ik verdwaald was, wees jij me de weg. Toen ik dorst had, gaf jij me water. Toen ik gevangen was, heb jij me bevrijd, en toen ik in gevaar was, heb jij mij gered. Je was er altijd als ik je nodig had en ik zal voor altijd bij jou blijven’.

Zegenbede (Kris Gelaude)

Moge het goede dat ik je wil wensen
worden wat het hoort te zijn: een zegening.
Laat het je tegemoet komen als een warme omhelzing.
Laat het klinken als een deuntje om mee op te staan.
Laat het de gordijnen van je hart wijd open schuiven.
Laat het je blik op de wereld ondanks alles mild houden.
Laat het je toewenden naar het mooie en het positieve.
Laat het je onbevangen maken voor het onverwachte.
Laat het genoeg geestdrift wekken om je aan iets nieuws te wagen.
Laat het je de adem geven die je nodig hebt voor onderweg.
Laat het je uitnodigen om af en toe eens om te zien
en met een glimlach de vele zegeningen te ontdekken.
Ga in vrede en weet je een gezegend mens.